Kárpátalján ünnepeltünk

Az út, amelyre 2008. III. 14-én indultunk, izgatottan kezdődött. Nagyon sokan még nem jártunk Kárpátalján, nemhogy Karácsfalván. Kíváncsiak voltunk, hogy a velünk egyidős fiatalok hogy élnek. Mindenki érdeklődve nézegetett ki az ablakon s a gondolatok, amelyek a vidám kacajokon kívül megfogalmazódtak bennünk, miután átléptük a határt, talán életünkben most először hatoltak ilyen mélységekig.

Rettentő az a szegénység, ami ott van, a házak befejezetlenül állnak, szinte semmi zöldet nem látni. Sokan a házuk elé padot tettek ki, és odaültek, nézték a kocsikat, buszokat, talán néha, ha magyar rendszámot láttak, esetleg a könnyük is kicsordult. Szörnyű belegondolni, hogy ha nem ott húzzák meg a határt, talán ők is jobban élnének ma. Igazából sajnáltam őket, de rájöttem, hogy talán nem sajnálni, hanem tisztelni kellene őket azért, mert küzdenek, hogy éljenek, és ennek ellenére megvan bennük a tudat, hogy „magyar vagyok”. Még mi is kerülhetünk ilyen helyzetbe. Jó érzés volt, hogy néhol magyar utcanevet vagy épp egy bolt nevét magyarul pillanthattuk meg.

Körülbelül egy órányi buszozás után érkeztünk Munkácsra.

 

A séta a várban igazán remek volt. Erdős tanár úr rendhagyó történelemórája lekötötte a figyelmünket és sokkal gazdagabbak lettünk tőle. A kilátás, a vidék gyönyörű volt.

Megérkezve szálláshelyünkre kellemes csalódás ért bennünket, ugyanis barátságos, tiszta környezet várt minket. Valamennyiünket boldogsággal töltött el a vetett ágy, a finom, meleg vacsora. Ekkor döbbentünk rá: itt valóban vártak minket. Itthon olykor fintorgunk, ott hihetetlenül finom volt az a paprikás krumpli, amit szeretettel tálaltak nekünk.

Ez a baj velünk. Túlságosan el vagyunk kényeztetve. Szüleink megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy jobb legyen az életünk, közben lehetséges, hogy határon túli testvéreink még felét sem kapják meg. Talán ha rájuk gondolunk, majd jobban megbecsüljük, amink van.

Este következett a várva várt ismerkedés, ahol nagyon jól szórakoztunk. Késő este közös virrasztás volt, vagy csak beszélgettünk egy-egy diákkal a szobáinkban. Ilyenkor úgy éreztük, mintha rég nem látott ismerősök lennénk, olyan közvetlenek és szórakoztatóak voltak. Ugyanakkor komoly témákról is lehetett velük beszélgetni.

Második napon megnéztük a nagyszőlősi Perényi kastélyt, de ekkor már mindenki lázasan készülődött a közös ünneplésre. Különösen büszkén viseltük a kokárdánkat így együtt, mi magyarok.

Az előadás egészen kivételes volt, mely nem hasonlítható az eddig általunk átélt ünnepségeinkhez. Eredetiségén túl lenyűgöző volt, hogy bár átléptük a határt, még mindig otthon érezhetjük magunkat, hiszen egy közös múltból táplálkozunk és ünnepelhetünk magyarul beszélő és különlegesen mély magyarságtudattal rendelkező testvéreinkkel.

A szereplők itt nemcsak eljátszották, hanem átélve az akkor történteket, együttéreztek az akkor életüket áldozó fiatalokkal. Mindenkinek egy életre szóló élményt és útmutatást adott.

A közös ebéd utáni búcsúzkodáskor azt éreztük, örömet szereztünk egymásnak, hogy együtt voltunk.

Hazafelé a buszon sokat gondolkodtunk az elmúlt két napról. Rengeteget tanultunk belőle, nem fogjuk elfelejteni, hogy vannak magyarok és van magyar élet a határon túl is. Ezeknek a nehéz körülmények között élő embereknek hatalmas az Istenbe vetett hite. A kirándulás, hisszük, a mi közösségünkre is hatással volt. Jobban értékelünk majd sok mindent, és egy-két dolog talán is értékelődött bennünk. Örülnénk, ha lehetőségünk lenne vendégül látni őket iskolánkban, ugyanolyan szeretettel és előkészülettel, mint ahogyan ők tették.

Hálásak lehetünk a Jóistennek, hogy vigyázott ránk és elkísért utunkon.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget!

9. évfolyam,

Gyöngyi és Timi néni

Debrecen, 2008. április 1.

ökoiskola

Szalagtűző
Gimnáziumunk röplabda csapata
Gimnáziumi évnyitó
Svetits-nap
Karácsonyi kézműveskedés
Máriapócsi zarándoklat
Termények megáldása-óvoda
Általános iskolás kisdiákok
Svetits-cukrászda
Svetits-hetek előadásán
Nyakkendőátadó műsor
Gimnazisták klubja
Sítábor
Mikulás műsor az általános iskolában
Évnyitó az általános iskolában
Diákelőadás a Svetits-héten
Farsang az általános iskolában
Óvodai karácsony
Karácsonyi műsor a gimnáziumban
Kaláka együttes koncertje
Karácsonyi műsor
Szalagtűző műsor
Kollégiumi beavató
Általános iskolás kisdiák
Svetits-nap
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
jún.16. K-aug.31. H
Nyári szünet
aug.24. H, 16:30 -
Hetedikes szülői értekezlet (gimn.)
aug.25. K, 16:30 -
Szülői értekezlet a leendő ovisok szüleinek
aug.26. Sze, 16:00 -
Ovis búcsúztató
aug.27. Cs, 07:00 - 17:00-aug.28. P
Befizetés (szeptemberre)
aug.27. Cs, 15:30 - 18:00
Tankönyvek átvétele
aug.27. Cs, 16:30 -
Elsősök szüleinek találkozása
aug.28. P, 08:00 - 17:00
Hetedikesek találkozása (gimn.)
aug.28. P, 16:30 - 17:30
Elsősök ismerkedése, közös játék
aug.30. V, 09:00 -
Évnyitó szentmise (ált.isk.)
aug.30. V, 13:00 - 19:00
Beköltözés a kollégiumba
aug.30. V, 16:30 -
Évnyitó szentmise (gimn.)
aug.31. H
Tanévkezdő kirándulás (gimn.)
szept. 1. K, 07:45 - 17:00
Első tanítási nap