Közép-Európai identitásunk, kultúránk

A gimnáziumi Svetits-hetek rendezvénysorozat programja volt>>

Január 28-án, Erdős István tanár úr előadásával nyitottuk meg idei tanévünk Svetits-heteinek gazdag programját.

 

 

 

Január 29-én, a Svetits-hetek keretében kicsik és nagyok találkozhattak Kányádi Sándor költővel és élvezhették a Kaláka együttes műsorát.

 

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 6-án kezdődött gimnáziumunkban A Monarchia ízei elnevezésű süteménykészítő-és felszolgálóverseny, melynek fővédnöke Gara Gyula Aranykoszorús mestercukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja. A verseny nyitónapján a 9-10. évfolyamos diákjaink készítettek és szolgáltak fel habos süteményeket (oroszkrém tortát, Rigó Jancsit, meggykrémes és gesztenyekrémes szeletet). Ezen a napon Gara Gyula is megtisztelt bennünket jelenlétével, és ízelítőt kaptunk Venesz, Dobos C, Aranyhabverő, Mecénás és Kézműves díjas mestercukrász tudásából.

Videó a cukrászdáról (Salánki Péter)

 

Február 7-én, a Svetits-hetek keretében került megrendezésre a „Vers az, amit mondani kell” című Kányádi Sándor szavalóverseny. A megmérettetésre jelentkezők erdélyi költők verseit adták elő. A versenybe a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumból érkezett vendégeink is bekapcsolódtak. Bár a szavalóverseny eredményhirdetésére a Svetit-hetek záróeseményén kerül majd sor, vendégeink közül – lelket emelő szavalatukért – Bodosi Noémi és Tóth Melinda a zsűri különdíjában részesült.

 

E héten a brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákjait láthatjuk vendégül gimnáziumunkban. Erdélyi diáktársaink február 7-én tartalmas előadást tartottak Brassó történelméről, nevezetességeiről, iskolájukról, mozgalmas és tartalmas diákéletükről. A gimnáziumukról szóló, saját készítésű „Kicsit másképp...” című videójuk nagy sikert aratott a svetitses diákok körében.

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 12-én Dr. Csc. Nagy László Kálmán egyetemi docens, több szakkönyv, monográfia és tankönyv szerzőjének, a Debreceni Egyetem és a Krakkói Jagelló Egyetem professzorának, ’A lengyelek nemzeti karaktere kultúrájuk tükrében’ című előadását hallgattuk meg.

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 14-én Bejczi Tibor domonkos (O.P.) atya személyes hangvételű előadását hallgattuk meg II. János Pál pápáról.

 

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 15-én Erdős István tanár úr „Fasírt - közép-európai életérzés a 19. és a 20. századi irodalomban” című élvezetes előadását hallgattuk meg. Többek között Sienkiewicz, Reymont, Hašek, Hrabal, Örkény írásai valamint a cseh(szlovák), lengyel és magyar filmművészet jeles alkotásaiból vett részletek alapján élhettük át mi is a közép-európai fasírt-életérzést.

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 18-án a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Weisz Péter zsidó származású tudósokról és művészekről, többek között Szép Ernőről, Rózsavölgyi Márkról, Korda Sándorról, Kertész Mihályról, Leslie Howardról (Steiner Lászlóról), Szilárd Leóról, Neumann Jánosról, Teller Edéről tartott színes előadást.
Markovits Zsolt szegedi főrabbitól – többek között – azt tudhattuk meg, hogy a zsidó naptár szerint az 5773. év ádár hónapjában járunk, és a zsidóság a (polgári naptár szerint február 23-án kezdődő) Purim (a zsidó vallás legvidámabb) ünnepére készül, melynek eredetéről Eszter Könyvében olvashatunk.

 

A Svetits-hetek keretében, február 20-án vendégünk volt Kocsis Péter Fülöp atya, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke, aki a Görögkatolikus Egyház
cigány-pasztorációjáról tartott megindító előadást.

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 27-én rendeztük meg a közép-európai országok, nyelvek és kultúrák délutánját. Nyelvtanáraink izgalmas előadásokat tartottak, játékos vetélkedőket vezettek, táncokat tanítottak nekünk, és megkóstolhattuk több közép-európai nép nemzeti eledelét is.

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 27-én diákjaink Közép-Európa politika-, tudomány- és egyháztörténelmével kapcsolatos előadásait hallgathattuk meg.

 

 

A Svetits-hetek keretében, február 28-án Ivanics M. Andrea tartott előadást Kávéházak a Monarchiában címmel.

 

 

 

A Svetits-hetek keretében, március 1-jén Hegedűs Endre Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Hegedűs Katalin zongoraművész adott nagysikerű koncertet intézményünkben.

 

 

Összes kép

ökoiskola

Általános iskolás kisdiák
Gimnáziumi évnyitó
Svetits-cukrászda
Karácsonyi műsor a gimnáziumban
Kaláka együttes koncertje
Mikulás műsor az általános iskolában
Svetits-hetek előadásán
Szalagtűző műsor
Máriapócsi zarándoklat
Nyakkendőátadó műsor
Évnyitó az általános iskolában
Sítábor
Szalagtűző
Általános iskolás kisdiákok
Gimnazisták klubja
Diákelőadás a Svetits-héten
Termények megáldása-óvoda
Svetits-nap
Svetits-nap
Óvodai karácsony
Karácsonyi műsor
Farsang az általános iskolában
Gimnáziumunk röplabda csapata
Karácsonyi kézműveskedés
Kollégiumi beavató
Október 2021
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
okt.24. V-nov. 1. H
Őszi szünet
nov. 7. V, 09:00 - 10:00
Közös iskolai mise (alsósoknak)
nov.10. Sze, 16:00 - 18:00
Fogadóóra (felsősöknek)
nov.11. Cs, 08:00 - 16:00
Pótbefizetés
nov.18. Cs, 16:30 - 18:00
Fogadóóra a gimnáziumban
nov.23. K, 16:30 -
Szülői képviselők gyűlése
nov.24. Sze, 09:00 - 12:00
Nyílt nap (gimn.)