Szakkörök

2022/2023. tanév választható szakkörei

Kézműves szakkör

Hétről-hétre mindig más-más kézműves technikával alkotnak a gyerekek valami szépet és izgalmasat, kapcsolódva az aktuális évszakhoz, ünnepkörhöz vagy eseményhez. A jó hangulatú foglalkozás a kézügyesség mellett nagyon sokrétűen fejleszti a gyerekek képességeit. Esztétikus, különleges, egyedi műveikkel meglephetik szüleiket, díszíthetik a szobájukat.

Színjátszó szakkör

A vidám hangulatú szakkörön a drámajátékok, helyzetgyakorlatok és a gyerekek által játszott előadások maradandó élményt nyújtanak számukra. Lehetősége nyílik a tanulóknak az önkifejezésre, az alkotásra, a beszéd és mozgáskultúra fejlesztésére. A szakkörös gyerekek, az elmúlt tanévben nagy sikerrel játszották előadásaikat a tanév végén az iskolai közönségünknek.

Néptánc

A szakkör kiemelt célja a néptánc alapjainak elsajátítása játékos formában. A néptánc komplex módon fejleszti a gyerekeket. Elősegíti az együttműködési készségük és szociális kompetenciájuk fejlődését.  Lehetőség nyílik a magyar néphagyományokkal, népi játékokkal való megismerkedésre, népdalok tanulására is.

Kicsinyek Kórusa

Szeretettel várjuk mindazokat a Kicsinyek Kórusába, akik szívesen énekelnek, muzsikálnak, közösségi élményre vágynak. Itt a Svetitsben évtizedek óta fontosnak tartjuk a zenei nevelésben rejlő különlegesen komplex lehetőségeket, melyek az érzelmi és értelmi intelligenciát együtt fejlesztik, a gyerekeknek maradandó élményt nyújtanak a közös alkotás szépségéről. Fellépünk az iskolai karácsonyi hangversenyen, városi versenyeken. A kórus életét színesítik a közös kézműves délutánok, kirándulások.

Furulya szakkör

A szakkör lehetőséget ad e népszerű hangszer alapjainak elsajátítására, a furulya-kórus keretében. Kezdőket és haladókat is fogadunk, második osztálytól. A furulyát koboz, gitár, és zongora kíséret is támogatja majd, mindenkit várunk, aki szívesen rászán egy kis időt a hangszer gyakorlásra otthon is.

Szkóla

Az iskolai misék zenei szolgálatában minden alkalommal a szkóla énekel. Nemcsak magyar, hanem olykor latin nyelvű tételeket, a gyerekek számára különösen kedves dallamokat is megtanulnak. Fellépnek az iskolai karácsonyi koncerten, év végi hangversenyen, de nyertek már díjat városi versenyen is.

Foci fiúknak

Változatos összetételű csapatokban játszanak a futball szabályai szerint ebben a szabadidős tevékenységben résztvevő tanulók.  Labdás és labda nélküli, sokszor játékos feladatokon keresztül fejlődnek a gyerekek: mozgásban, térlátásban, labdabiztosságban. Korosztályuknak megfelelő technikai és fizikai fejlesztés mellett jó hangulatban telnek el a játékidők.

Kosárlabda

A szakkör célja a kosárlabda sport, mozgás megszerettetése. Az edzés során a tanulók megtanulják a játék alapvető technikai, taktikai ismereteit. A sportolás, a csapatjáték jellemformáló, így a kosárlabda is remek eszköz, hogy a gyerekek megtapasztalják a sikerélményt, közösségi munkát.

Aerobic

Ezen az edzésen a cél a tanulók mozgáskultúrájának fejlesztése, a rendszeres testedzés igényének kialakítása Az állóképesség növelése mellett a mozgás az egészséges életmódra ösztönzi a részvevőket. Jó hangulatú, pörgős edzések!

Sakk

A sakk egy logikát fejlesztő játék. Segít egyszerre kikapcsolódni és problémát megoldani is, közösségfejlesztő hatása is van. Fejleszti a koncentrációt, a vizualizációt, memóriát, logikus gondolkodást és a kreativitást. Diákjaink az elmúlt évek során előkelő helyen végeztek városi, megyei és országos versenyeken is.               

Röplabda

Ezen a foglalkozáson a röplabda játék alapvető technikai, taktikai ismereteit sajátíthatják el a diákok. Az idővel megfelelő technika, taktikai képességeket szerzett tanulók, különböző tornákon, versenyeken, bajnokságokon szerepelhetnek. Az elmúlt tanévben a női röplabdacsapat a diákolimpia döntőjében második helyezést ért el.

Mozduljka

Azoknak a játékos gyerekeknek ajánljuk, akik szeretnek mozogni. A főként mozgásos és testnevelési játékok megismerésén és kipróbálásán túl, a szakkör célja, hogy a játékokon keresztül kialakuljon a gyerekekben a mindennapi mozgás igénye. Fontos, hogy az egészséges testmozgás életvitelünk részévé váljon már ebben az életkorban.

Lego-robot programozás

A Lego az egyik legnépszerűbb építőjáték a gyerekek és felnőttek körében is, amely során nemcsak szórakoznak, hanem olyan tudásra is szert tehetnek, ami az iskolában és az életben is hasznosnak bizonyulhat. A szakkör összeköti az építés kreatív élményét a programozással és a robotikával. Az elsajátított programozási technika fejleszti az algoritmusokban való gondolkozást és a kreativitást.

Matematika (Versenyekre felkészítő)

A tanév folyamán több népszerű matematikaversenyt (Bolyai, Zrínyi, Medve…) hirdetnek, amelyre nagy lelkesedéssel szoktak jelentkezni a gyermekek. A szakkör célja, a logikus gondolkodás erősítése, az adott versenyek előtti intenzív gyakorlási lehetőség, versenyrutin és praktikák szerzése.

Társas – Matek – „Játék”

A közös játék öröme is lehet fejlesztő hatással a matematikai készségek elmélyítésében. E baráti hangulatú, közösségépítő szakkör keretében különböző játékok, logikai társasjátékok segítségével logikai készségeket erősítünk, amely során a cél: az együttműködés, együtt gondolkodás is.