Lengyelországi zarándoklat a békéért

Békességteremtő példaképeink nyomában - lengyelországi zarándoklat a békéért

"Ne féljetek esélyt adni a békére, a békét tanítani, a békét megélni … A béke lesz a történelem utolsó szava" (Szent II. János Pál)

Békességteremtő példaképeink nyomában - lengyelországi zarándoklat a békéért

Iskolánk végzős diákjai és az Iniciálé Kamarakórus tagjai 2023. június 25. és 28. között lengyelországi zarándoklaton vettek részt. Útjuk nem csupán kirándulás volt, hanem lelki feltöltődésül szolgáló zarándoklat is, melyet áthatott a szolidaritás és a kiengesztelődés iránti vágy és ima.
Zarándokútjukat két lengyel példakép köré építették fel: Szent II. János Pál pápa mellett Boldog Maria Antonina Kratochwil iskolanővér (SSND) példaértékű életútjának a megismerése vezette a csoportot.
Meglátogatták az iskolánkat működtető szerzetesrend (SSND) Bielsko- Biała-i közösségét, azt az gimnáziumot, ahol Boldog Maria Antonina nővér tanult, ahol letette az érettségi vizsgát. A nővérek bemutatták a lengyel közösség történetét, majd részletesen meséltek Antonia nővérről. A megrázó életút megismerése megérintette a magyar csoportot. A lengyel nővérközösség  melegszívű vendégszeretetét egy nagysikerű kóruskoncerttel köszönték meg a svetitses diákok.
Szent II. János Pál életének fontos helyeit is felkeresték a zarándokok: nagy élmény volt szülővárosában, Wadowicében a Wojtyła-család lakóházban kialakított múzeum meglátogatása, de Krakkóban is számtalan emlékhelyet látott a csoport. Zakopanéban megcsodálhatták kedves hegyét, a Tátrát is, ahol felkeresték a Fatimai Szűzanyának szentelt templomot,  és velük voltak a pápa békéért és a kiengesztelődésért könyörgő szavai Auschwitz-Birkenauban is.
A felemelő, megérintő és megrázó lelki élmények mellett sok vidám pillanata is volt a kirándulásnak: a csodálatos tátrai panoráma a zakopanei libegőn, Karol Wojtyła kedvenc süteményének a híres tojáslikőrös krémesnek a megkóstolása a wadowicei cukrászdában, a szivárvány alatti sétahajókázás Krakkóban a Visztula folyón, a kedves beszélgetések a  Bielsko-Biała-i nővérekkel, a jóhangulatú krakkói séták. Útban hazafelé megálltak még az Árpád-házi Szent Kinga  alapította kolostornál Ószandecben, illetve egy rövid időre Lőcsén is.
A zarándokút imáit  és elmélkedéseit énekkarunk "külsős" tagja,  Dezse Péter domonkos testvér vezette, a kórust Suba Dorottya vezényelte és kísérte zongorán, az angol nyelvű tolmácsolásban Lukács Katalin tanárnő, a lengyelben Dezse Péter és iskolánk 10. osztályos diákja, Szűcs Júlia segített, az utazást dr. Subáné Dombóvári Erika szervezte.
A feledhetetlen  élményekben gazdag zarándoklat a Wacław Felczak Alapítvány anyagi támogatásával jöhetett létre, a változatos programokban gazdag kirándulás a  " Sasfiókák" pályázaton nyert 1 500 000 Ft-ból valósulhatott meg.