Gimnázium

Rendhagyó zeneóra

Rendhagyó “zeneórán” vehettek részt iskolánk felső tagozatos és gimnazista diákjai március 21-én a Filharmónia Magyarország szervezésében. A David Klezmer Quintet hangversenyén a sajátos hangzásvilágú klezmer műfajával ismerkedhettek meg a tanulók. A felszabadult, tüzes hangulatot a zsidó dalokból és az ezekhez szervesen kapcsolódó improvizatív szólókból álló vidám, show-elemeket sem nélkülöző műsorukkal érték el. A koncert zárószámába vidáman kapcsolódtak be bátrabb diákjaink is.

Hála iskolámért

Iskolánk egykori diákja, Mallár Gabriella képzőművész, grafikus legújabb debreceni tárlata kapcsán készült interjújában a gimnáziumi éveiről is hálás szívvel emlékezett meg:
"A középiskola, a Svetits szintén óriási jelentőségű volt lelki, szellemi alakulásomra, majdnem mindent onnan hoztam, amiből máig gondolkodó és érző emberként táplálkozom. "

Télbúcsúztató túra a Bükkben

Nemzeti ünnepünkön a barátságtalan időjárás dacára ötven lelkes természetjáró indult a mészkőhegység nevezetességeinek, szépségeinek felfedezésére. Körtúrájukon a Szeleta-barlang, a víznyelők, zsombolyok jelentőségével is megismerkedtek. A sár, a köd, a folyamatos eső, havas eső és havazás sem szegte kedvüket, az ébredező természet jeleit is meg-megcsodálták a komoly fizikai kihívások legyőzése mellett. A túra a tavaly újjáépített Zsófia-kilátóban ért véget.

Gimnazistáink a márciusi ifjakra emlékeztek

Az idei tanévben a kilencedik évfolyam rendhagyó ünnepi megemlékezést szervezett a gimnáziumban. A Tavasz színei - a szabadság hangjai című rádiójáték versrészletek és a zenei betétek segítségével a márciusi ifjak forradalmi hangulatát ragadta meg, és közvetítette a hallgatók felé. A műsort Farkasné Bakai Barbara tanárnő állította össze. Hálásak vagyunk neki, valamint Kovács-Moldován Tekla tanárnőnek és Schaff Kálmánnak a segítségért, támogatásért. A képek a forgatáson készültek.

Versmondók a gimnáziumban

Petőfi születésének 200. évfordulójára versmondó versenyt hirdettünk. Két kategóriában indultak versenyzőink, akik kiemelkedő tehetséggel, átéléssel adták elő szabadon választott versüket, lenyűgözve mind a zsűrit, mind a közönséget. A helyezések:

I. kategória
1. Szabó Blanka 8.B
Különdíjasok: Hortobágyi Csenge 8.A, Babály Dániel 8.A, Ecsedi Réka 7.B

Francia OKTV

Dancs Dorka Sára 12.B osztályos tanuló bejutott  francia nyelvből az OKTV döntőjébe. Felkészítő tanár: Rozsosné Varga Borbála. Szívből gratulálunk és további sikeres szereplést kívánunk az országos döntőben.

Biológia versenyeredmény

A Herman Ottó Országos Biológiaverseny vármegyei fordulójába jutott Kovács Tibor és Szabó Domonkos 7.A osztályos tanulók. Az eredményekhez gratulálunk. Sok sikert kívánunk a következő megmérettetésen.

Felkészítő tanáruk: Dr. Kókainé Varga Beatrix