"Barátság-koncert" Grazban

Iskolánk Iniciálé Kamarakórusa izgalmas ausztriai utazáson vett részt  2024. június 12. és 16. között. Énekkarosaink a grazi Augustinum Püspöki Gimnázium kórusának meghívására érkeztek Grazba,  ahol június 14-én osztrák, szlovén és cseh kórusokkal együtt adtak hangversenyt. A koncert napjának délelőttjét együtt töltötték a grazi kórus tagjaival: megnézték a gimnáziumot, közös énekkari próbán együtt énekeltek, majd osztrák és magyar népdalokat- és néptáncot  tanítottak egymásnak.

Ahogy mindegyik kórusutazáson, most is a program része volt az útba eső természeti látnivalók és nevezetességek meglátogatása. Első állomásuk a híres osztrák Mária-kegyhely, a marizelli templom volt. Kabinos felvonóval feljutottak a város  felett magasodó hegy, a Bürgelaple csúcsára, majd sétáltak a hegyekkel körbevett, csodálatosan szép Erlaufsee körül. Felfedezték Graz óvárosát is, mely 1999-től  az  UNESCO Világörökség része, megcsodálták a reneszánsz árkádos palotát, a Landhaust, a gótikus Szent Erzsébet katedrálist, a városházát, felgyalogoltak a várhegyre a híres Óratoronyhoz, de eljutottak a Graz közeli  Eggenberg-kastély parkjába és a Mura folyó völgyében fekvő Rein cisztercita apátságához is.  Magyarországon a soproni és a győri belvárosban tettek rövid sétát.

Kiváló közösséggé alakult mostanra a kórus, melynek megerősödését nemcsak a sok-sok együtt átélt kaland, az éneklések, a zenei és lelki élmények segítették, hanem a fárasztó utazásokból adódó kényelmetlenségek, nehézségek és erőfeszítések is. 

2024. június 18.